kunstkoop

kunstkoop

 
kunstkoop

Kunst kopen is geen kunst met de KunstKoop
Een bloeiende kunstmarkt vormt een inkomstenbron voor kunstenaars en getuigt van betrokkenheid van individu en samenleving bij beeldende kunst. Om ook in Nederland de particuliere markt voor kunst van hoge kwaliteit een flinke stimulans te geven is er de KunstKoop van het Mondriaan Fonds.

Met de KunstKoop kunnen particulieren kunst op afbetaling kopen bij meer dan honderd galeries verspreid over Nederland zonder dat zij rente hoeven te betalen. Als u een renteloze lening afsluit via de KunstKoop betaalt u namelijk niet het totaalbedrag ineens, maar lost u af in maandelijkse termijnen. Het Mondriaan Fonds neemt de rente voor zijn rekening. 100% kunst | 0% rente. Sinds 1997 maakten meer dan 47.000 kopers gebruik van de KunstKoop en kochten voor ruim 150 miljoen euro aan kunstwerken.

 • De regeling geldt voor kunstwerken (minimumprijs 750 euro) die gemaakt zijn ná 1945 door nog levende kunstenaars.
 • De lening bedraagt maximaal 7.500 euro per kunstwerk. Kost het kunstwerk meer, dan voldoet de koper het resterende bedrag zelf.
 • De aanbetaling bedraagt minimaal 10 procent van de prijs, met een maximum van 450 euro. Voor werken met een kostprijs boven 7.950 euro gelden hogere aanbetalingen.
 • De looptijd van de lening is maximaal drie jaar. Er kan altijd zonder extra kosten vervroegd worden afgelost.
 • De koper betaalt minimaal 22,50 euro per maand aan aflossing.
 • ABN AMRO bepaalt of de lening wordt toegekend. Toetsing en registratie van de lening bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel maken deel uit van de procedure.
 • Kunst in oplage zoals zeefdrukken en litho’s moet aan bij de galeriehouder bekende eisen voldoen.
 • Twee grenzen kunnen niet overschreden worden: de regeling is van toepassing voor particulieren in de leeftijd van 18-75 jaar.

Informatie voor galeries
Galeries kunnen eenmaal in de twee jaar een aanvraag indienen voor deelname aan de KunstKoop. Het digitaal aanvraagformulier is vanaf 1 juni 2016 beschikbaar. De deadline voor een aanvraag is op 7 oktober 2016. Voor meer informatie klik hier.

Meer weten? Meer informatie is te verkrijgen bij de vermelde galeries. Ook kunt u contact opnemen met het Mondriaan Fonds 020-5231523 of kunstkoop@mondriaanfonds.nl, of met ABN AMRO via 024-3794050.

Hoe werkt de KunstKoop?
KunstKoop in vier stappen
 1. U besluit om een kunstwerk te kopen in een galerie die deelneemt aan de KunstKoop.
 2. U sluit met de galeriehouder een koopovereenkomst en doet een aanbetaling.
 3. Daarna verzendt u het aanvraagformulier voor de lening naar ABN AMRO. Die bericht u of de lening wordt verstrekt. Als dit het geval is, ondertekent u het leencontract.
 4. ABN AMRO betaalt het totaalbedrag van de lening dan rechtstreeks aan de galerie. De rente van de lening wordt voor u door het Mondriaan Fonds aan ABN AMRO betaald.


Maandelijkse lasten
In de onderstaande tabel staan een aantal voorbeelden van maandelijkse aflossingen. Wanneer voor een andere looptijd wordt gekozen, dan kan het totaalbedrag van de lening gedeeld worden door het aantal maanden dat de lening loopt. De maandelijkse aflossing bedraagt minimaal € 22,50.Deelnemende galeries

Klik hier voor een overzicht van de deelnemende galeries

Het logo KunstKoop
Download hier het logo van de KunstKoop

Meer informatie: https://www.mondriaanfonds.nl/activiteiten/kunstkoop